På plats

Resan hit gick hur bra som helst. Blev bara tio minuter sen. Lägenheten som jag hyr är mycket större än vad jag trodde att den skulle vara. (Bilder kommer)
Välkomnades av människobajs på golvet i trapphuset när jag kom hit. Misstänker att risken för uteliggare i trapphuset är ganska stor för det verkar inte som att dörren låses på nätterna.

Hur lång tid?

Sitter och funderar hur lång tid det kommer att ta för mig upp till Övik idag. Tåget går 11.57 och jag är helt förlikad med tanken att jag kommer att missa bussen i Sundsvall vidare till Övik. X2000 är ju som gjort för att INTE fungera i snöväder. Det här blir spännande ;)

Måste börja packa!

BB-praktiken är över. Gick riktigt bra. Skaffade mig till och med ett jobb över sommaren :D Känns lite knepigt att man inte kommer att vara kirurg-Linda i sommar men jag är nöjd att jag har fått in en fot i barnmorskebranschen.

På söndag bär det av till Ö-vik för tre veckors förlossningspraktik. Har hyrt en etta där genom landstinget i Västernorrland. Jag känner lite skräckblandad förtjusning över det hela. Jag hoppas att jag kommer att få mycket förlossningar men det kommer att bli lite jobbigt att vara hemifrån så länge. Håller en tumme att Erik har möjlighet att komma upp och hälsa på.

Nu ska jag högprestera lite så jag hinner klart med en skoluppgift om amning. Jag har konstaterat att amning nog är den tråkigaste biten med hela barnmorskeriet. Vart man än vänder sig så är det tuttar och hungriga bebisar ;)Dagens utsikt!

She's back!

Nu har det blivit så där enormt länge sedan sist igen. Kan berätta varför: hade ett alldeles underbart "jullov" där jag absolut inte gjorde nånting. Sedan insåg jag att det fanns hur mycket spm helst att ta tag i gällande skolan, plus att jag har varit på praktik på BB sedan i måndags. Har bl.a. haft den stora äran att träffa världens sötaste Charlie och hans mamma Emelie.
Veckan som kommer är jag oxå på BB, sen åker jag till Övik och förlossningen där i tre veckor. Har dock inte kunnat nå min huvudhandledare för att få ett schema. Spännande får jag påstå! Dessutom väntar jag på faktura på lägenheten som jag ska bo i. Ännu mer spännande!

Vi får se hur det hela utvecklar sig. Har försett mig med mobilt bredband så ni får följa med på resan.

Giv mig styrka!

Imorrn fyller världens sötaste Leo 1 år! Skitkul tycker stora delar av mig men vissa delar tycker att det ska bli pest och pina.
Vad har hon nu fått för fel huvudet?, tänker säkert vissa. Jo det ska jag berätta. Jag vet att jag har tagit upp det här förut, men jag tar det igen. Vissa delar av min sambos släkt tycker att det är skitkul och fullt OK att under varje "kalas" fråga minst en handfull gånger om det inte skulle vara kul med en liten och om det inte är dags för oss att skaffa barn snart. Detta tycker jag personligen att de ska skita totalt jävla fullständigt i eftersom de inte alls har nåt att göra med det.

Funderar med att ställa till en scen imorrn för att få slut på det hela en gång för alla. Jag funderar starkt att välja ett citat från filmen På Heder och Samvete:

"YOU CAN'T HANDLE THE TRUTH!"
Livet på en pinne

I brist på annat kan jag ta och berätta om min oerhört spännande dag. Hittills har jag letat och skrivit ut artiklar till en av de studieuppgifter som jag har blivit belastad med och så har jag bytt bläck i skrivaren. Det som väntar närmast är att jag ska ta och pallra på mig lite kläder och gå till Lidl och köpa ägg som jag med kärlek kommer att steka till lunchen som idag består av pyttipanna. Efter det tänker jag återgå till mitt artikel letande då jag tänker bli klar med uppgift nr 2 samt leta lite artiklar till uppsatsen.

Intressant så det förslår, eller hur?

I övrigt vill jag ta tillfället i akt och skicka en tanke till min före detta McD-kollega Emelie som ägnar sig åt den prekära uppgiften barnafödande idag. Väntar med spänning på resultatet.

Avrundar med en lite läsarfråga: har ni ketchup på pyttipanna?
Det har jag och Erik tycker att det sååå äckligt.

Bringa klarhet

Under min hittills korta men intensiva tid som barnmorskestudent har jag stött på en massa felaktiga uppfattningar från blivande och nyblivna föräldrar. Ska nu försöka bringa klarhet i dessa missuppfattningar.

1) Kejsarsnitt är INGET lätt sätt att få barn. Det enda som är lätt med det är att det går snabbt att få ut barnet. Du genomgår en riktigt stor bukoperation med allt vad det innebär, t.ex. infektionsrisk. Och tro inte att det blir lättare efteråt heller. Du kommer att ha lika ont om inte ännu mer än mamma som har fött "vanligt" och du blöder lika mycket från underlivet eftersom du blöder från det ställe som moderkakan har suttit fast i och den måste ut även om genomgått kejsarsnitt.
Enda gångerna jag tycker att det är OK med kejsarsnitt är när mamma och/eller barn är i fara eller om barnet helt enkelt inte kommer ut den vanliga eller om man är RIKTIGT förlossningsrädd.

2) Var inte rädd för att bajsa på dig. De flesta som föder vanligt lämnar ifrån sig en liten fartrand men nästan ingen märker det. Detta pga barnet trycker mot ändtarmen när det ska ut och därför pressar ut lite bajs. Vill du dock ha lavemang så får du det.

3) Var inte rädd för barnmorskestudenter! Alla barnmorskestudenter är utbildade sjuksköterskor som har jobbar minst ett år som sköterska innan de ens får börja plugga till barnmorska. Många blivande mammors säger att de inte vill ha någon student som ska ta på en "därnere". Men snälla rara människa, tror att jag tycker att det är så jävla roligt att grotta runt i en annan kvinnas underliv? De kvinnor som "absolut INTE" vill ha en student med är även de som brukar vilja att barnmorskan är inne hos dem typ hela tiden. Det är de kvinnorna som verkligen skulle behöva ha en barnmorskestudent närvarande eftersom de har en patient i taget att hålla reda på medan barnmorskan kan ha flera mammor samtidigt. Med andra ord får du betydligt mer uppmärksamhet och övervakning om har en barnmorskestudent med.

4) När du föder barn i Sverige är det oftast en barnmorska som har hand om förlossningen. Läkaren blandas bara in om det är något som avviker från det normala med mamma eller barn.

5) När du går på barnmorskemottagningen och till exempel ska ha p-piller så är det en barnmorska du går till. Med läkarna är det samma som ovan, de blandas bara in om det skulle vara nåt avvikande.

6) När du väl har fått barn och går med barnet till BVC så går du till en BARNSJUKSKÖTERSKA eller en DISTRIKTSSKÖTERSKA, inte en barnmorska. Barnet är väl inte i behov av p-piller eller liknande hjälp? Det här är en ruskigt vanlig missuppfattning. Det är väldigt vanligt att mamman tar med sig sina krämpor till BVC eller barnets krämpor till barnmorskan.

7) Går du till en gynekolog är du hos en läkare.

8) Man blir INTE barnmorska för att man tycker att barn är söta. Självklart finns det dom som har den anledningen men de brukar på ett mer eller mindre smärtsamt sätt inse att de är fel ute. Bebisarna har en väldigt liten del av yrket. Och dessutom är inte nyfödda barn söta, de är knöliga, svullna och ofta lite blå/röda.


Det var det! Jag hoppas att jag har bringat lite klarhet hos några av er.

Förresten det var en sak till! Det har inte med ovanstående missuppfattningar att göra utan det är mer en personlig åsikt. Jag tycker inte att bebisar luktar gott. De luktar ofta bröstmjölk, och det luktar en blandning av kiss och svett.

Gör ett försök...

Är inne i nån fas där inget känns kul. Har inte satt på datorn på två dagar och mobilen vet jag inte ens vart den är. Tror jag försöker förtränga att jag ska till Ö-vik snart och bli kvar där i tre veckor. Kanske borde fixa nåt boende. Får ta tag i det imorrn.

Tänkte ge mig på att sammanfatta 2009 i listform. Har "snott" listan från allas våran Kenza. Ni får stå ut med den feta stilen. Det blev nåt galet när jag kopierade texten.


1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag har förlöst en bebis på egen hand :)

2. Hölls du några av dina nyårslöften? Tror inte att jag gav några.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja

4. Dog någon som stod dig nära? Nej

5. Vilka länder besökte du? Räknas Åland?

6. Är det något du saknat år 2009 som du vill ha år 2010? Ja, men det är en hemlis ;)

7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas? 16/1, då föddes Leo.

8. Vad var din största framgång 2009? Skulle väl vara stipendiet för C-uppsatsen. Tack Länsförsäkrningar!

9. Största misstaget? Ekonomiskt sett var det största misstaget att börja plugga.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig? Åkte på en inflammerad sena i handleden, samt ett dussintal nackspärrar.

11. Bästa köpet? Har inte gjort så många minnesvärda inköp, men lilla datorn räknas kanske dit.

12. Vad spenderade du mest pengar på? Resor relaterade till skolan.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad? Har faktiskt gråtit av glädje en gång under 2009. Men jag säger inte över vad ;)

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009? Ingen aning faktiskt.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Både och.

16. Vad önskar du att du gjort mer? Tjänat mer pengar.

17. Vad önskar du att du gjort mindre? Lagt mindre pengar på att resa hela jävla Norrland runt.

18. Hur tillbringar du julen? Hemma hos mamma och pappa, för första gången på 27 år.

19. Blev du kär i år? Nykär...

20. Favoritprogram på TV? Grey's Anatomy.

21. Bästa boken du läste i år? Harry Potter and the Deathly Hallows (jag vet att det är en barnbok, men fan va spännande det var)

22. Största musikaliska upptäckten? Att jag är grym på Summer of '69

23. Något du önskade dig och fick när du fyllde år? Kommer knappt ihåg vad jag fick i födelsedagspresent, men jag brukar få det jag önskar mig.

24. Något du önskade dig men inte fick? Se ovan

25. Vad gjorde du på din födelsedag 2009? Jobbade

26. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Ja

27. Hur skulle du beskriva din stil år 2009? Very casual

28. Vad fick dig att må bra? Erik

29. Vilken kändis var du mest sugen på? Hugh Jackman

30. Vem saknade du? Elin och en certain someone

31. De bästa nya människorna du träffade? Skulle vara nya klasskompisarna


RSS 2.0